Coblatie

Tehnologia de coblatie

Coblatia – tehnica de actualitate in Constanta

De curand Clinica Rocomed  a pus in functiune un nou aparat medical pentru coblatie, tehnica chirurgicala cu sangerare minima, atraumatica pentru pacient si cu rezultate functionale rapide. Aceasta tehnica este superioara interventiei chirurgicale clasice, cu bisturiul dar si celei cu laser sau radiofrecventa.
Prin aceasta tehnica se “topeste” si se “vaporizeaza” tesutul-tinta asupra caruia se actioneaza, conservand intacta anatomia si fiziologia tesuturilor invecinate, incluzand vascularizatia arteriala si venoasa. Aceasta explica absenta sangerarii si recuperarea deosebit de rapida dupa traumatismul chirurgical.

Ce este coblatia

Coblatia este un proces bine controlat, care genereaza o cantitate minima de caldura si foloseste energie (curent electric) pentru energizarea electronilor si ionilor aflati intr-un mediu conductiv, in vederea obtinerii unui camp precis de plasma energizata. Aceste particule de plasma au suficienta putere pentru a rupe legaturile moleculare ale tesutului-tinta, ducand la dispersarea (indepartarea) acestuia la temperaturi relativ mici (40-70 C ) dar cu afectarea minima a tesuturilor adiacente.
Tehnica coblatiei foloseste electrozi speciali adaptati necesitatilor anatomice de functionare a tesuturilor respective. Spre deosebire de radiofrecventa, unde curentul circula prin tot organismul pacientului, in coblatie curentul electric actioneaza strict local, si se intoarce in electrod.

Principiile coblatiei

Principiile coblatiei se bazeaza pe:
– performanta: ablatia eficienta a tesutului cu hemostaza precisa
– precizie: coblatia consta in folosirea unui strat de plasma bine controlat care ableaza tesutul moale obtinandu-se astfel suprafete anatomice netede, bine definite;
– protectie; prin coblatie se actioneaza doar asupra tesuturilor afectate, fara a fi atinse tesuturile din jur;
In patologiaa ORL coblatia este utila in urmatoarele situatii:

  • reducerea de volum a cornetelor nazale;
  • tratamentul epistaxisului;
  • remodelarea valului palatin (palatoplastii)
  • reducerea in volum a amigdalelor si a vegetatiilor adenoide + tonsilectomie si adenoidectomie.
  • patologia laringiana.

Avantajele tehnicii de coblatie sunt:

  • durerea postoperatorie mai redusa
  • timpul de vindecare mai scurt
  • complicatii postoperatorii (ex. Hemoragia) mai rare
  • procedeu mai precis si mai usor de efectuat